De rimpelstrook heb ik heen en weer gevouwen, zodat ik alleen maar lichtjes of te begeleiden met één hand...
Hier is de strook trouwens dubbellaags... en ook dát gaat prima!
Pasgeleden was ik Daniëlle voor de workshop tricot rimpelrokje maken. Nu ging dat gewoon met de naaimachine en elastiek, maar opeens hadden we het wel over rimpelen... in combi met lockers... Nu weet ik van het bestaan van de combi rimpelen met een locker... Járen geleden eens een poging gewaagd met mijn oude Singer... Werd toen een ramp, had een spastische machine die te hard aan de draden trok en stof dat werd opgevreten... Toen heb ik het maar gelaten voor wat het was en ging gewoon verder zoals ik het geleerd had met steekgrootte 5/6 met de naald helemaal rechts, vervolgens nog een rondje met de naald helemaal links... en dan trekken maar met, vervolgens, van die leuke snedes in je vingers... Tenminste na 3 Willemientjes met extra roezelstroken te hebben gemaakt, kreeg ik eerst snedes en na nog 3 zat er wel een laagje eelt op, hahaha. Niet ècht charmant.
Toch maar weer op zoek gegaan naar een andere manier en kwam uit op een rimpelvoetje en een pleater (plooivoetje). De laatste gaf voor mij het mooiste en regelmatigste resultaat, dus.... een pleater aangeschaft. Maar soms, ja, soms wil ik gewoon geen plooitjes... maar rimpeltjes... dus toch maar weer aan het touwtjestrekken geslagen...
Na die avond bij Daniëlle waar er dames vertelde over mooie rimpeltjes verkregen met de locker ging het toch weer kriebelen. Ik heb mijn oude Singer nu een andere functie gegeven... ze maakt alleen nog maar rolzoompjes. Sinds 2 jaar heb ik nu een Juki voor mijn lockwerk, misschien protesteert die wat minder.... Mja toch??
Ik krijg mooie regelmatige rimpeltjes... véél rimpeltjes of weinig rimpeltjes... perfect voor wat ik wilde hebben....
Dus stroken geknipt... uitgeprobeerd... en ik kwam hier uit. Je stof moet net als bij de pleater goed gevouwen ervoor liggen. Als de strook gehinderd wordt gaat hij gelijk uit koers omdat hij grote steken maakt en ontzettend snel is.
Daarna de draadspanning instellen... de linkernaald stand 9, de rechternaald stand 3 de andere twee draden op stand 4. Het differentieel op 2 of ietsjes lager als je minder rimpels wil en steeklengte op 4.
BELANGRIJK... als je de laatste steek op de stof hebt gedaan.... niet verder gas geven, maar voetje omhoog, de draadspanning van de linker naald op 3 zetten... en dan alle vier de draden wegtrekken en dan pas afknippen. Doe je dat niet... dan knapt de draad (bij mijn Juki in ieder geval)... en aangezien opnieuw doorrijgen niet mijn hobby is... ik denk ook niet die van jullie... doe ik het braaf, hahaha.
Hoe hoger de stand van de draadspanning bij de linkernaald, hoe meer rimpeltjes en met die draad en kan je een beetje sturen hoeveel rimpeltjes je krijgt. Het zal bij iedere machine even zoeken zijn naar de verhouding. Even een voorbeeld wat mijn machine wil: heupband 1m x 1,5 = 1,50m rimpelstrook is bij mij stand 7,5. Heupband 1m x 2 = 2m rimpelstrook is bij mij stand 9. Dus ik kan redelijk inschatten hoeveel strook ik nodig heb voor de heupband. Als je iets te kort of te veel hebt, kan je natuurlijk altijd een beetje met de draad schuiven, dat gaat prima.
Wat zálig dat rimpelen nu in een paar minuutjes gefikst is en nog goed uit te rekenen ook hoeveel rimpelstrook ik nodig heb... of welke draadspanning er nodig is voor de linker naald.
0 comments:
Post a Comment